Klop
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Vsak od nas se je gotovo že kdaj v življenju srečal s klopom. Majhni nadležni zajedavci se radi prisesajo tako na človeka kot na živali in v najboljšem primeru popijejo le nekaj krvi, preden odmrejo ali jih odstrani človek. Če se stvar nekoliko zaplete, pa lahko pride do okužbe s katero od bolezni, ki jih prenaša klop. V Sloveniji sta najpogostejši klopni meningitis in borelioza in v letu 2018 je za boreliozo zbolelo kar 7.543 oseb, za klopnim meningitisom pa 153 posameznikov. Za preprečevanje okužb je zato ključna preventivna zaščita, preden se odpravite na območja, kjer je klopov največ. Če se v ali ob gozdu oz. travniku in drugih bolj izpostavljenih območjih zadržujete pogosto, je priporočljivo tudi cepljenje proti klopnemu meningitisu.

Klop

Kako se ustrezno zaščititi pred klopi?

Za preprečevanje okužb, ki jih prenaša klop, so priporočljivi naslednji preventivni ukrepi:

  • Zaščita s primernimi oblačili

V naravo se odpravite v oblačilih svetlih barv, saj je tako klop bolje viden. Oblecite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki pokrivajo čim več kože. Nosite gladko obutev, glavo in lasišče pa zaščitite s pokrivalom. Gladek material klopom onemogoča, da bi se prijeli na obleko oz. obutev.

  • Uporaba zaščitnih sredstev – repelentov

Pred odhodom oblačila in izpostavljene dele telesa popršite z repelentom. To je kemično zaščitno sredstvo, ki odganja mrčes, pomembno pa je, da ga nanesete v skladu z navodili proizvajalca, pri tem se izognite očem, ustom in dlanem. Zaščita deluje nekaj ur. Repelent popršite na robove hlač, vrhe nogavic in na ostala mesta, kamor se klop rad prisesa. Na tržišču je mogoče dobiti tudi elektronske odganjalce klopov, ki oddajajo signale visokih frekvenc – ti so neslišni za ljudi, a zelo moteči za klope.

  • Pregled po vrnitvi iz narave

Temeljit pregled celega telesa je nujen, ko se vrnete iz narave. Še posebej pozorni bodite na lasišče in predel za ušesi, preglejte tudi roke in dlani, dimlje, kolena ter noge. Dobro se oprhajte, umijte glavo in operite oblačila. Če kjerkoli na telesu opazite, da je klop že prisesan, ga odstranite s koničasto pinceto in sicer tako, da ga primete čim bližje koži ter ga izvlečete z odločnim potegom. Pri tem ga ne mažite, vrtite ali kako drugače rotirajte. Po odstranitvi klopa mesto vboda opazujte še nekaj tednov in če se pojavijo kakršne koli spremembe, takoj obiščite osebnega zdravnika.

 cepljenje

  • Cepljenje proti klopnemu meningitisu

Je eden najučinkovitejših ukrepov za zaščito pred klopnim meningitisom, ki ga povzroča okužen klop. Stroka priporoča prva dva odmerka cepljenja v zimskih mesecih, sledita pa si naj v razmiku enega meseca. Tretji odmerek naj nato sledi 9–12 mesecev po drugem odmerku. Prvič je treba cepivo s t. i. poživitvenim odmerkom obnoviti po treh letih, nato pa na 3–5 let. V Sloveniji je cepljenje obvezno za vse ljudi, ki so izpostavljeni okužbi pri svojem delu – npr. gozdarji –, priporoča pa se za ljudi, ki bivajo na okuženih območjih oz. za vse tiste, ki se veliko zadržujejo v naravi. Po cepljenju se lahko pojavijo nekateri stranski učinki, prav tako obstajajo posamezne omejitve, sicer pa je cepivo učinkovito in zelo varno. Cepiva proti boreliozi pa zaenkrat še ne poznamo.

Za prijetno izkušnjo obiska narave je torej ključna primerna zaščita pred klopi in boleznimi, ki jih klop prenaša. Veliko boste storili že s preventivnimi ukrepi, vsekakor pa ni odveč niti cepljenje proti klopnemu meningitisu, če ste v naravi pogosto oz. vsakodnevno. Ne pozabite na temeljito samopregledovanje, saj je pomembno tudi, da morebitnega klopa čimprej odstranite in s tem zmanjšate možnost, da v vašo kri vnese prenašalce bolezni. Primerno poskrbite za svoje zdravje in se o ukrepih ter možnostih preprečevanja in zdravljenja klopnih bolezni po potrebi posvetujte s svojim zdravnikom.