0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

V tem članku vam bomo predstavili nekaj ključnih vprašanj, ki se postavljajo ob menjavi zimskih gum.

Kaj je razlika med letnimi in zimskimi gumami?

Letne gume so varne za vse vremenske spremembe, vendar niso primerne za zimske. Imajo 35 % poglobljeni del globine 8-10 mm. Ti so prepleteni z žlebi posejanimi z lamelami. Takšna tehnika zagotovi veliko oprijemljivost v snegu, kar izboljša zaviranje in vlečenje. Zaradi posebne zmesi je zimska guma zelo oprijemljiva pri nižjih temperaturah. Dobra je za vožnjo po snegu kot ledu in seveda suhi cesti. Ker pa ima veliko lamel je manj stabilna pri večjih hitrostih.

Platišče Platišče Platišče

Smo v zimskem času, vendar ni snega. Ali je še vedno potrebno imeti zimske gume?

Na suhi cestni površini se sposobnosti in prednosti letne poceni gume počasi izničijo, ko se temperatura ozračja vse bolj niža. Točka preloma se zgodi pri 5°C. Ko je nižja temperatura od te, je priporočljivo zamenjati letne gume z zimskimi. Najbolj je uporabna zimska guma pri temperaturi od +5°C do -30°C, medtem ko ni priporočljivo uporabiti letno gumo pri takšnih razmerah.

Kako vpliva struktura zimskih gum na njihovo uspešnost pred letnimi gumami ?

Zimske pnevmatike imajo drugačen dezen (profil) od letnih. Z njim pnevmatike lažje odvajajo sneg in plojdro ter zagotavljajo odličen oprijem na snegu in ledu. Profil zimskih gum je optimalnejši pri nižji temperaturi, medtem ko letna takrat ni več primerna.

Zimske gume 101

Trenutno bi zamenjal samo dve gumi. Ali lahko zamenjam samo dve?

Da bi ohranili kontrolo in stabilnost nad svojim vozilom v drsečih pogojih, je potrebno zamenjati vse štiri gume. Vožnja vozila bo izboljšana, ko boste imeli vse štiri enake pnevmatike na avtomobilu. Tudi ni zaželeno in primerno, da mešate različne poceni gume z neenakimi profili, velikostmi, in zgradbo materialov. Zaradi tega bo vozilo izgubilo stabilnost in bolje se je izogniti takšni opciji. Zaradi teh varnostnih razlogov zamenjajte ne samo dve, ampak vse štiri pnevmatike.

Kakšen material in obliko imajo zimske gume, da jih naredijo pozimi boljše od letnih?

Zimske pnevmatike so narejene iz boljših in kakovostnih materialov, saj uporabljajo silicijev dioksid v kombinaciji z gumo. Ta se pri nižjih temperaturah dobro poveže z ledom in snegom na cestišču.

Kako vem, katere pnevmatike so zimske?

Najprej boste opazili, da je na zunanji strani gume znak M+S in snežinka. To pomeni, da je guma opravila potrebne zimske teste za uporabo. Zahteva se, da je zimska guma za 110 % boljša v zimskih razmerah od letne pnevmatike. Kljub temu pa proizvajalci izdelujejo poceni gume, ki so za 130-150 % boljše od letnih. To pa v prevodu pomeni, da boste imeli v zimskem času krajšo zavorno pot in boljšo vodljivost vozila.

Mi bodo zimske pnevmatike pomagale pri ustavljanju v spolzkih razmerah?

Raziskave, ki so jih opravile svetovno priznane avtomobilske organizacije so pokazale, da pravilno narejena zimska guma izboljša zaviranje za 25 % glede na letno pnevmatiko. S tem pa se zmanjša možnost avtomobilskega trčenja za 38 %.

Zakaj ni dobro imeti zimsko gumo skozi celotno leto?

Zimske gume imajo mehkejši profil, zato da vozilo lažje krpa v snegu in se tako obdrži na ledeni površini pri nižjih temperaturah. Najboljši učinek bo pa imela vaša pnevmatika takrat, ko jo boste uporabljali za tisto, čemur je namenjena. Zimska guma, ki se bo uporabljala celotno leto, se bo zaradi svoje mehkejše zasnove hitreje obrabila kakor letna guma. Zato raje menjajte pnevmatike glede na sezono.