0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Vsi si želimo privarčevati nekaj denarja, ko pride do pnevmatik. Vendar, ali sploh veste koliko za poceni gume dejansko zapravite? Preračunajte si, koliko denarja ste zapravili za gume iz podatkov koliko ste za gume zapravili in koliko kilometrov ste z njimi prevozili.

poceni gume

Načeloma naj bi gume zdržale od 40.000 do 80.000 kilometrov, vendar vsi vemo, da temu ni tako. Ko smo že pri kilometrini se lahko dotaknemo še cen gum. Najbolj poceni gume načeloma niso tudi najbolj ugodne če gledamo na to, koliko kilometrov lahko z  njimi prevozimo.

Zanimivo bi bilo zbirati podatke o tem, koliko kilometrov ste z enim setom gum prevozili ter koliko ste za njih zapravili. Tako lahko potem izračunate koliko so vas gume stale na en kilometer. Potem pa lahko te informacije porabite v prihodnje, ko se boste odločali, ali boste kupili gume za 100 € ali tiste za 120 €. Nekatere poceni gume so lahko bolj varčne lahko pa za njih zapravite več kot pa bi sicer, če bi kupili dražje.

Nazaj na glavno temo… Na cestah, ko se peljete v službo zagotovo vidite vsake toliko časa kakšnega norca, ki po polni črti prehiteva kolono vozil ki vozijo po omejitvah. Takšni vozniki, res da bodo na cilj prispeli hitreje vendar obstaja velika možnost da se bodo pri tem tudi ubili, za sabo pa potegnili še koga. Ti vozniki tudi sunkovito pospešujejo in zavirajo, ko prehitevajo en po en avto med tem, ko nasproti vozijo vozila. Ti ljudje verjetno ne uporabljajo poceni gume, vendar za njih odštejejo kar nekaj denarja. Ampak gume obrabijo zelo hitro, zato se možnost nesreče še poveča.

No, kako pa lahko poceni gume uporabljamo dlje časa?

Hitrost

hitrostKo se vozimo, ni važno ali na cilj prispemo prej ali kasneje, važno je, da tja pridemo. Zato bodite nežni do pedala za plin. Sama hitrost zelo vpliva na obrabo gum, hitreje kot peljemo večji je vpliv centrifugalne sile na gumo, katera hoče gumo raztrgati na prafaktorje. Poceni gume imajo zato tudi omejitve, s kolikšno hitrostjo lahko z njimi peljemo. Vendar to ne pomeni, da lahko peljemo točno 1km/h pod omejitvijo in bo vse v redu. K hitrosti spada še tudi pospeševanje in pa zaviranje. Pospeševanje in zaviranje povzroči veliko trenja med gumo in voziščem, trenje pa je tudi faktor kateri je kriv da se poceni gume hitreje obrabijo.

Luknje in kamenje na cestah

poškodovano cestiščeTe stvari škodujejo gumam, saj ustvarijo ogromno stresa na mestu gume, ki se dotakne robov teh ovir. Poleg tega, luknje škodujejo tudi sami šasiji oziroma podvozju. Razni “rukerji” oziroma udarci, lahko čez čas povzročijo škodo v obliki razpok, tako na gumah kot tudi samemu avtomobilu. Zato opazujte cesto, nasprotni pas, prilagodite hitrost in se poizkusite izogibati luknjam in drugim oviram na cesti. Prav tako pa ni dobro naglo zavijati zaradi istega razloga kot pri pospeševanju in zaviranju. Kjer to ni mogoče pa zmanjšajte hitrost in previdno zapeljite čez oviro.

Omejena teža

preobremenitevTretja stvar, ki zmanjša življenjsko dobo za poceni gume je preobremenitev. Vsaka guma ima napisano kolikšna je njena največja obremenitev. Samo zato, ker ima vaš avto ogromen prtljažnik, in lahko vanj potisnete pralni stroj, šotor, soseda, psa, zraven priklopite še prikolico in vanjo zmečete pesek, še ne pomeni da to lahko storite. Namreč če bodo poceni gume preobremenjene bo to negativno vplivalo na njihovo življenjsko dobo.

 Zrak v zračnicah

prazna gumaZadnja stvar pa je koliko so naše poceni gume napolnjene. Gume se hitreje obrabijo če so prazne. Vsaka guma ima tudi napisano koliko barov naj bi bilo v njej. Če je avto na meji obremenitve, moramo gume napolniti do maksimalne vrednosti, drugače pa se poizkusimo držati tiste idealne vrednosti za posamezne gume.