0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Blažilnik oziroma amortizer pri avtu blaži vplive naravnega terena. Pa vendar se tako kot vsak del avta tudi amortizer izrabi, takrat se nam pa začne porajati vprašanje kam po amortizer?  Takšni deli avtomobila morajo biti seveda brezhibni. Zaradi njih lažje prevažamo luknje in grbine na cestah, prav tako pa se tudi po makedamu peljemo karseda udobno. Taki rezervni deli so lahko zelo dragi, pa vendar so nujni za stabilnost in udobje našega avtomobila.

amortizer

Amortizer oziroma blažilnik zaduši silo, ki na cestišču polnemu lukenj in grbin delujejo na avtomobil, pri tem pa ohranja naš avto in našo potniško kabino v stabilnem položaju in predvsem brez sunkov. Brez njih bi na avtu občutili vsak kamen, vsako luknjo in grbino na vozišču. Tudi če je en sam amortizer poškodovan je naša vožnja bila zelo neprijetna, skorajda nemogoča, še posebej če bi zavili izven gladkih cest. Seveda je menjava potrebna takoj, če se katerikoli od amortizerjev poškoduje, do česar pa pride ob dotrajanosti tega dela z leti ali pa nepravilni rabi. Slab oprijem in vertikalni premiki avta so pokazatelj slabih blažilnikov. Obrabljeni deli niso več tako učinkoviti, kar se pozna pri sami vožnji. Pnevmatike sicer zmanjšajo tresljaje cest vendar pa to ni dovolj za preprečitev vseh tresljajev.

Cene se seveda razlikujejo po modelu in znamki vozila.  Lahko si seveda omislimo tudi športni amortizer, ki pa je še občutneje dražji saj se cene gibljejo okoli tisočaka. Za nekatera vozila je cena tudi blizu tisoč evrov na kos, kajti so originalni deli in so najboljši. Za denarnicam bolj prijazen amortizer pa ga dobimo za nekaj deset evrov po komadu, odvisno katero vozilo si lastimo. Seveda mora menjavo opraviti avtomehanik, ki ima nekaj izkušenj na tem področju, da nam kvalitetno namesti te tako pomembne dele avtomobila. Če imate težave z amortizerji vam priporočam, da se čimprej zglasite pri njem.